Andelskassen Oikos

Vestergade 48 F, 1. · 8000 Århus C  tlf. 8668 2333

Nørregade 6, 1. · 1165 København K  tlf. 3336 2332

Mail: aarhus@oikos.dk   -   kbh@oikos.dk

 

Eventyret om Oikos

Der var engang en mand, der hed Halfdan. Sammen med nogle andre mænd samlede han penge i en cigarkasse i Bjerringbro. Pengene brugte de til at hjælpe hinanden med, når der var nogen, der trængte til penge. Det kostede ikke renter at låne pengene, men man fik heller ikke renter, når man lagde penge i kassen.

Et par år senere i Hillerød sad nogle mænd og kvinder og hørte et foredrag af dr. theol. og økonom Ulrich Duchrow, der talte om, hvordan man kunne udfordre banksystemet og dermed fremme retfærdighed via penge. Et par af deltagerne satte en seddel op på opslagstavlen for at afprøve, om man kunne gøre det i Danmark. Der var flere interesserede, og man besluttede at mødes en weekend på Haslev Udvidede Højskole.

 

Gruppen tog kontakt til Halfdan, og det blev mere og mere oplagt at lave et pengeinstitut. Men hvad skulle det hedde? Det fandt en af deltagerne, den hollandske pater Anton Dekkers, ud af. Han foreslog navnet Oikos.

 

Og sådan gik det til, at cigarkassen blev til andelskassen Oikos. Og i 1994 blev det muligt at udlåne de første 100.000 kr. i mikrokreditter.