Andelskassen Oikos

Vestergade 48 F, 1. · 8000 Århus C  tlf. 8668 2333

Nørregade 6, 1. · 1165 København K  tlf. 3336 2332

Mail: aarhus@oikos.dk   -   kbh@oikos.dk

 

Andelskassen Oikos og Oikosfonden var vært ved panelsamtale om
’Grådige Penge versus Bæredygtig Økonomi’ - del 5

Event: De Himmelske Dage
D. 6. maj 2016 på Rådhuspladsen i Kbh.

Biskop Henrik Stubkjær var sidste mand i panelet:
Henrik startede sit oplæg med at takke Ulrich Duchrow, som overværede paneldebatten i teltet. Henrik fortalte hvilken inspiration Duchrow havde været for hans engagement i etableringen af Oikos først i 90’erne. Inspirationen kom fra Duchrows udfordringer på De danske Kirkedage i 1989, hvor han holdt et foredrag om: ’Du kan ikke tjene Gud og Mammon’.
Resultatet af foredraget blev andelskassen Oikos, som ikke ønsker profit til aktionærer – men låner penge til verdens fattigste.

I Danmark er vi nødt til at skære lidt ned for forbruget, for at kunne omfordele globalt – vi skal arbejde på udvikling, men differentieret og intelligent.
Rettighedsbaseret tilgang er nødvendig for at det er bæredygtigt – landbrug skal udvikles og bonden skal have ret til sin jord. Sætningen om at det at bedre at lære en mand at fiske end at give ham en fisk skal have en tilføjelse: han skal også have retten til at fiske de fisk der er.
Større åbenhed er nødvendig fordi penge har det med at korrumpere. Partnere herhjemme og i Syd skal vide, at hvis der er mistanke om noget uregelmæssigt, så bliver det offentliggjort og lagt på hjemmesiden hurtigst muligt.

Det landbrug vi skal støtte, skal være bæredygtigt. Det er det ikke når der er Stillehavsøer der bliver oversvømmet og landsbyer der tørrer ud i Etiopien på grund af klimaforandringerne.
Desuden er der en stor procentdel af verdens økonomi, der kører ved siden af de officielle systemer; dette er også en mulighed. Det lange seje træk er essentielt.