Andelskassen Oikos

Vestergade 48 F, 1. · 8000 Århus C  tlf. 8668 2333

Nørregade 6, 1. · 1165 København K  tlf. 3336 2332

Mail: aarhus@oikos.dk   -   kbh@oikos.dk

 

Church of Africa Presbyterian, Zambia

Den Presbyterian kirke iværksatte i 2010 et mikrofinans projekt hvor målet er at tilbyde små lån til 20.000 fattige familier i fem zambiske provinser inden år 2020.

I 2010 levede 78 % af den zambiske befolkning under fattigdomsgrænsen på 1 dollar om dagen.

Lånene skal investeres i små forretningsvirksomheder, hvor låntagerne er organiseret i mindre grupper, som sparer op og siden låner et mindre beløb til at producere, handle og ernære sig som småbønder. Låntagerne får træning i forskellige former for produktion og handelsvirksomhed samt forvaltning af egne opsparede midler såvel som mikrolånet.

Forretningsmodellen
er baseret på grupper à 6-8 personer, som får et lån efter deres behov. Lånene ydes for ca. 9 måneder med tilbagebetaling hver måned. Der skal spares 10% op som garanti for lånet. Renten vil ligge under markedsrenten.

Foto: Mary Banda
Foto: Mary Banda

Allan Andersen, direktør i Oikos besøgte i september 2014 flere af de spare/lånegrupper i Zambia, som havde fået gavn af Oikoslånet.
Han besøgte bl.a. Kaponga Hills i det nordøstlige Zambia, og mødte kvinderne fra landsbyen i skolen. Efter præsentationen spurgte han kvinderne, om de ville fortælle, hvad de fået ud af at være med i gruppen. Mary Banda rejste sig lidt modstræbende og fortalte genert, at hun havde solgt tomater ved vejkanten, men med et lån fra gruppen kunne hun købe en gris, og nu havde hun tre grise.
Det der gjorde mest indtryk på Allan, var den glæde og stolthed, hvormed kvinderne fortalte om, hvad de havde opnået. Sådan en gruppe giver kvinderne power - også i forhold til mændene i lokalsamfundet.

Oikoslånet er på dkr. 570.000,  etableret i 2011 og afvikles frem til 2020 med Folkekirkens Nødhjælp som garant.

Læs mere om direktør Allan Andersens besøg i Zambia