Andelskassen Oikos

Vestergade 48 F, 1. · 8000 Århus C  tlf. 8668 2333

Nørregade 6, 1. · 1165 København K  tlf. 3336 2332

Mail: aarhus@oikos.dk   -   kbh@oikos.dk

 

Allan Andersen på besøg i Zambia

Allan Andersen besøgte i september måned flere af de projekter, Oikos har ydet lån til i Zambia. Det var første gang, Allan var i Afrika, så det var spændende på flere måder. Her er lidt fra hans dagbog:

”Vi besøgte en spare/lånegruppe i landsbyen Mukanile, hvor 20 kvinder var mødt frem og bød os velkommen med dans. Vi satte os under byens træ, hvor høvdingen bød os velkommen. Vi præsenterede os, og kvinderne fortalte, hvad de havde fået ud af at være med i denne spare/lånegruppe. Én af dem fortalte, at deres næste udfordring var at få tilført mere kapital, så de kunne købe bedre såsæd og gødning og dermed forbedre høsten betragteligt.

Det var unge kvinder med masser af energi og glæde. Der var ingen mænd at se, da vi begyndte mødet - ud over høvdingen. Men mændene kom efterhånden listende og lyttede med i baggrunden.

Vi spiste frokost i en af kvindernes hytte, utroligt så pæn og ren hytten var, og så velsmagende maden var. Godt nok lidt sejt hønsekød, men fantastisk smag i både kød og grøntsager. Vi spiste med fingrene – så har jeg prøvet det også!  Og så fik vi en levende høne med som gave, da vi skulle af sted – så havde vi også en høne i bilen!

Det næste besøg var hos en kvinde, der havde etableret en tøjbutik i Lundasi. Hun startede med at sælge genbrugstøj på markedet, men med et mikrolån på ca. 1.000 dkr. kunne hun leje en butik i byen og købe mere nyt tøj. Hun havde betalt lånet tilbage og fortalte, at hvis hun havde haft en god måned, så betalte hun husleje forud. Hendes udfordring var meget konkret, at kunne hun få et lån mere, så kunne hun udvide forretningen (se foto).

Om aftenen havde vi møde med Costin, der er involveret i Oikoslånene til mikrofinansprojekterne. Efter mødet konkluderede jeg, at mikrolånene fungerer godt, når de er ude at arbejde blandt kvinderne. Der hvor udfordringerne ligger, er i opfølgningen og styringen af lånene fra centralt hold – det fungerer i det yderste led, hvor pengene arbejder, for kvinderne har masser af energi og power til at skabe et levebrød for deres familier.”